Top

Lesní medicína pro jarní restart

Pokud hledáte přírodní pomoc pro očistu a posílení organismu i imunity, je jaro ideální příležitost pro využití čerstvých, vitalitou nabitých bylin a rostlin z přírodní lékárničky. Vycházky do lesa jsou samy o sobě ozdravným procesem, ale můžete si z nich i přinést další léky domů – nejen teď, v období koronavirové epidemie.

Svízel Přítula

A slovo „léky“ není přehnané, vždyť velká část farmakologických léčiv má svůj původ v přírodních látkách, přičemž pro léčivý či zdraví posilující efekt vám stačí množství, které dokážete sami snadno nasbírat. Nejdůležitějším kritériem je vždy množství účinné látky, které v případě bylin, které si dnes popíšeme, není taková věda dodržet a je odzkoušeno (tisíci) roky praxe, kterou s těmito rostlinami lidé mají.

Začneme rostlinkou, kterou asi dobře znáte i z dětství – svízel. Ano, jde o tu neodbytnou, přichytavou rostlinu, kterou na sobě často objevíme přichycenou ještě po návratu domů. Tradiční pohled na ni jako na neužitečný plevel, který je v zemědělství třeba masivně hubit, je hodně nevděčný, protože nám ve skutečnosti nabízí pomoc s velkým množstvím zdravotních problémů – od močových cest přes revma po kožní potíže. Lze z něj připravovat čaj či nálev (z květů), teď na jaře nebo vlastně po celý rok však lze využít i čerstvou šťávu.

Řebříček

Tzv. fresh má i tu výhodu, že se připravuje velmi snadno a rychle – není nutné čekat na usušení bylinek. Svízele u nás roste více druhů, v lese nebo podél cest asi najdete nejčastěji Svízel Přítulu. Blízko polí bych se sběru spíš vyhnul z důvodu masivní chemizace v dnešním zemědělství. Pro použití na jednu dávku a osobu vám stačí zhruba větší hrst bylinek, takže svízele trochu natrháte a jdete dál. Pokud si chcete vytvořit zásobu na další dny, pak samozřejmě vezmete stonků víc, ale ohleduplně, ne z jednoho místa (více o šetrném sběru rostlin si řekneme dále).

Na jaře snadno najdete na loukách a u potoků také další „superrostliny“ pro lidské zdraví: řebříček, listy pampelišky a jitrocele, mladou kopřivu. Výsledný mix bude mít silné čistící účinky, dodá vám energii a spoustu důležitých enzymů. Vše doma umyjete, dáte do mixeru a přidáte něco vody. Vhodné je přidat i kousek jablka nebo banánu pro zlepšení chuti, zvlášť pokud nejste na syrové zelené potraviny ještě zvyklí. Rozmixujete a hotový fresh pijte nejlépe ráno a na lačno. Jako u každé fytoterapie, i zde platí opatrnost v době těhotenství nebo kojení – v takovém případě se bez odborné konzultace do bylinek raději nepouštějte.

Rostlinky a bylinky sbíráme v přírodě pokud možno na místě, které je vzdálené od lidských sídel a cest a není viditelně znečištěné. Pro přenos používáme košík nebo papírovou tašku, nikdy plastové obaly.

Kopřiva dvoudomá

A kde je v tom celém lesní terapie? Všude! Kontaktem s rostlinami v jejich přirozeném prostředí s nimi vstupujete do přímé komunikace a jste-li tomuto procesu vědomě otevřeni, půjde o oboustranný vztah. Než se vrhnete na rostliny, vnímejte místo a čas, ve kterém se právě nacházíte. „Ohmatejte“ ho svými smysly, zrakem, sluchem, čichem. Pozdravte rostliny a představte se, řekněte, proč jste za nimi přišli a proč žádáte jejich pomoc. Sbírejte vždy tak, aby na daném místě zůstalo dost rostlin pro další rozmnožování a růst a poděkujte jim – slovně, nebo můžete najít jiný způsob vyjádření díků, třeba jim zazpívat. Pokud máte čas a chuť, je vhodné s rostlinami také chvíli pobýt – sednout si k nim a pozorovat je, vnímat jejich třeba i méně viditelné projevy existence. Věděli jste, že přírodní národy i někteří lidé dnes takto dokáží o rostlinách zjistit mnoho o jejich účincích ještě než je začnou užívat?

Ať už dosáhnete jakéhokoliv stupně spojení s rostlinami, samotný akt této kultivace vnitřního obrazu o nich a vzájemné vazby vám rozšíří vědomí o okolním světě a posílí lásku k dalším bytostem a tím také k sobě samým. Díky tomuto základnímu principu vděčnosti a reciprocity se znovu vracíte do světa, ze kterého všichni pocházíme – do světa vzájemně propojených živých bytostí. A v neposlední řadě tak zesilujete účinky rostlin na své tělo. Dobrou chuť!

Share
Aleš Miklík

No Comments

Post a Comment